Upplösning

Ett ofta missföstått begrepp. Är det dpi som bestämmer om bilden har en bra kvalitet och hur hög dpi bör man ha? Få svar på dina frågor om upplösning!

Upplösning

Upplösning är något som ofta är missförstått när det kommer till digitala bilder. När man pratar om upplösning kan det betyda många olika saker, det kan vara skärmupplösning, skannerupplösning, bildupplösning, utskriftsupplösning etc.  En digital bild är som känt, uppbyggd av pixlar, och en bild med mer pixlar gör att bildfilens upplösning får en högre kvalitet än en bild med färre pixlar.

Men när bilden ska tryckas då? Jo det är här dpi kommer in i bilden. Dpi står för dots per inch (punkter per tum) och anger helt enkelt utskriftsupplösningen. Detta är det värde du bestämmer för att kunna berätta för skrivaren hur stor bilden ska vara, det har alltså inget att göra med bildens kvalitet.

Vilket dpi ska du ha på din bild för att det ska bli en bra utskriftsupplösning beror helt på betraktningsavståndet. Meningen är att man inte ska kunna se pixlarna. Ska det betraktas i exempelvis en tidning på mindre än en meters avstånd bör du ha ett högre dpi, alltså fler och mindre pixlar, än om det ska betraktas på långt håll så som exempelvis bussreklam eller stora fasadvepor.

Våra rekommendationer:

Offset och digitaltryck – 300dpi
Broschyrer, kataloger, visitkort, flyers

Storformat inomhus – 120dpi
Roll-ups, 2-stand, posters, tapeter

Storformat utomhus – 50 dpi
Utomhusfoliering, fasadvepor, skyltar

Vill du veta mer?

Telefon: 040 660 66 00

Adress: Långhusgatan 7,

215 86 Malmö