Inbound & outbound

Det har skrivits flera artiklar och blogginlägg de senaste åren som jämför inbound och outbound marknadsföring som om de vore varandras värsta fiender men kan de komma överens?

Inbound och outband

Man har kunnat läsa att outbound marknadsföringen är död och att hela företagets marknadsföringsbudget bör fokusera på inbound marknadsföring. I detta inlägg undersöker vi båda strategierna och lägger fram fördelarna med de båda. Viktigast - vi kommer demonstrera hur de kan användas tillsammans.

Så vad är skillnaden?

Många människor blir fortfarande förvirrade av dessa "buzz words" så låt oss först förklara skillnaderna. Outbound marknadsföring är ofta nämnd som traditionell marknadsföring. Exempel på sådan är TV-reklam, tidningsannonser, reklambrev och telefonförsäljning. Kommunikation som alltså i grund och botten ”avbryter” konsumenten och pockar på dess uppmärksamhet. Trots att konsumenten inte bett om denna typ av reklam, produceras den ändå - i hopp om att få uppmärksamhet. Ett annat exempel på outbound marknadsföring är pop-up fönster i din dator eller mobiltelefon.  

Inbound marknadsföring handlar om att konsumenten kommer till dig av egen vilja för att den produkt du producerar är intressant för dem. Inbound handlar om att attrahera besökare genom sökmotorer, sociala medier och bloggar - alltså inga pop-up fönster och inga telefonsamtal. Det finns statistik runt inbound marknadsföring som är värd att nämna. Följande siffror kommer ifrån Hubspot: företag som bloggar genererar 97% mer trafik till sin hemsida, B2B företag som bloggar genererar 67% fler leads, ”8 av 10 människor anser sig själva vara bloggläsare” och listan bara fortsätter…

Outbound marknadsföring är fortfarande relevant

Trots att vi är medvetna om de otroliga fördelarna med inbound marknadsföring är outbound marknadsföring fortfarande ett kraftfullt verktyg. Även Hubspot, skaparna av uttrycket ”Inbound Marketing” använder en kombination av båda strategierna. DiscoverOrg granskade 1000 styrelsemedlemmar från en mängd olika IT företag, allt från Fortune 500 medlemmar till småföretagare, och resultaten var häpnadsväckande. 60% av testpersonerna uppgav att outbound samtal och e-mail ledde till att en IT-leverantör utvärderats. Hela 75% av dessa uppgav att de därefter deltagit i event eller liknande marknadsaktivitet efter att ha fått ett försäljningssamtal eller tagit emot e-postreklam.

En sådan otrolig kraft har drivit ”inbound revolutionen” att det uppfattats dumdristigt att använda outbound marknadsföring. Statistik ovan visar dock det motsatta.

Inbound och outbound i harmoni

Även om skapandet av relevant innehåll är nyckeln till en framgångsrik inbound marknadsföringsstrategi finns det goda utsikter för att använda outbound marknadsföring genom att distribuera de bästa blogginläggen i form av exempelvis ett mailutskick eller direktreklam. Vi är alla medvetna om vikten bakom att blogga; det är en av inbound marknadsföringens viktigaste funktioner. Men du måste ha följare som faktiskt läser din blogg, så varför inte skicka ut en uppmaning som ber människor prenumerera på dina blogginlägg? Ett annat exempel där inbound och outbound marknadsföring fungerar sida vid sida är sociala medier som lyfter fram blogginlägg, white papers etc. Inbound marknadsföring finns i blogginlägget, men du behöver hjälp från outbound marknadsföring för att publicera inlägget och försäkra dig om att intresserade konsumenter ser det. Inbound marknadsföring kan alltså inte frodas utan stöd från outbound marknadsföring.

 

Vill du veta mer?