Egen bokutgivning

Med hjälp av Holmbergs boklina kan du enkelt ge ut din egen bok på ett enkelt sätt.

Korta leveranstider, snygga böcker och en väl fungerande webbutik. Kristian Peders på Svenska sportdykarförbundet är lyrisk över hur enkelt och kostnadseffektivt det är att driva förlagsverksamhet med Holmbergs som tryck- och logistikpartner.

För dykare är kunskap och säkerhet helt avgörande. Svenska sportdykarförbundet, som funnits sedan 1958, spelar en nyckelroll i informationsspridningen. På eget förlag erbjuds allt från broschyrer om barnens första cyklop till kompletta utbildningspaket för de ungefär 800 nya dykare som varje år får certifikat.

– Förbundet har genom alla år varit en flitig bokutgivare och i fjol producerade vi sex nya titlar, berättar Kristian Peders, medlem i förbundets förlagskommitté och sedan tio års ålder själv en hängiven dykare i Götaverkens sportdykarklubb.

Malta bjuder på bra dyk. Liksom Röda havet. Här på hemmaplan slår jag ett slag för Väderöarna, säger Kristian Peders, medlem i Svenska sportydkarförbundets förlagskomitté och sedan tio års ålder själv en hängiven dykare i Götaverkets sportydkarklubb.

 

Sammanlagt finns hundratalet artiklar – böcker, broschyrer, formulär med mera – i förbundets webbutik. En del material kan köpas av alla, för vissa specialböcker behöver beställaren logga in som instruktör.

Till de absoluta bästsäljarna hör ”Grundläggande sportdykning” med allt som nybörjaren behöver veta. Dykloggboken, som med designhjälp från Holmbergs just nu håller på att fräschas upp, är den titel som går allra bäst.

Loggboken trycks i 3 000 exemplar medan det av vissa andra böcker bara går i något dussin per år. Normalupplagan pendlar mellan 500 och 2 000 exemplar.

Fram till 2012 drevs försäljning och utskick i egen regi från kansliet. Kristian är lyrisk över hur väl den outsourcing av hela verksamheten som då gjordes till Holmbergs har fungerat:

– Om den ansvarige råkade bli sjuk kunde det förr i tiden dröja en vecka tio dagar för beställaren att få en bok. Nu går det garanterat på en eller ett par dagar.

Utöver att sköta lagerhållning och distribution trycker Holmbergs det mesta i bokkatalogen. Även om webbutiken är integrerad i förbundets sajt ingår även driften av detta delsystem i åtagandet:

– För oss innebär det att vi slipper jobbet att bygga egna säkerhets- och betallösningar, fortsätter Kristian som betonar hur skönt det är att slippa exempelvis fakturering och redovisning.

Ser du ingen risk för att ni ska tappa kontrollen?
– Tvärtom var det svårare förr att veta när en titel sålt slut. Nu får vi en gång i veckan kompletta rapporter över försäljning och lagersaldo och då bestämmer vi i förlagskommittén vilka titlar som ska tryckas om eller bearbetas.

 

 

Vill du veta mer om Holmbergs bokproduktion?