Direktreklam

är mer relevant än någonsin

Holmbergs DR

Direktreklamen är död, ingen använder direktreklam längre, direktreklam är ålderdomligt" - detta är bara några av de argument vi hör regelbundet i en värld där digital annonsering tycks dominera, men forskning om effektiviteten av direktreklam i brevlådan visar annorlunda.

Fakta och siffror

Det faktum att digital marknadsföring är prisvärd och lättillgänglig gör att många företag struntar i traditionella reklamutskick genom direktreklam i brevlådan (DR). Ny forskning från Royal Mail bekräftar dock att 83% av befolkningen anser att DR är lättare att konsumera än e-post, menar Digital Marketing Association. Undersökningen visar att hela 92% av all DR faktiskt öppnas. Det är därför inte förvånande att denna typ av fysiska reklamutskick ansvarar för att driva 44% av mottagarna till ett företags hemsida. Ett annat intressant faktum, enligt An Post, är att ålderskategorin 18-34 år är de som är mest mottagliga för DR. Hela 63% förklarar att det är ett nöje att ta emot denna typ av reklam. Sedan den digitala marknadsföringen började dominera är inte konkurrensen längre lika stor vad gäller DR - vilket ytterligare påvisar dess potential för marknadsföring.

 

Direktreklam ger resultat

En annan fördel med att använda DR, enligt The Entrepreneur, är att konsumenterna tenderar att ta itu med den genast. En färsk studie visar att 77% av konsumenterna sorterar sin direktreklam omedelbart. Anledningen till att DR åter blivit en populär marknadsföringskanal är människors ökande tendens att förbise den digitala annonseringen. Bruset är helt enkelt för stort och konsumenten bombarderas dagligen av banners, SPAM och webannonsering vilket leder till en mättad marknad där det är svårt att nå fram med marknadsföring. Intressant statistik från Direct Marketing Association visar att DR kan skryta med 4,4% öppningsfrekvens medan e-post enbart står för 0,12%. Konsumenterna är dessutom mycket mer benägna att engagera sig i och njuta av en direkt försändelse i motsats till en online annons eller ett e-post erbjudande.

 

Direktreklam ökar kundlojalitet

DR bidrar även till ökad kundlojalitet genom dess förmåga till konsumentanpassade kampanjer och erbjudanden. Ett relevant och kundanpassat erbjudande bidrar till att öka kundens positiva uppfattning av ett företag. DR är dessutom fortfarande ett mycket bra verktyg för kundundersökningar där du kan generera riktade svar från kunden. Det är även ett av de få sätten att få ut ett konkret budskap till kundens händer - vilket öppnar upp en värld av spännande, kreativa alternativ för att skapa produkter som tilltalar och attraherar.

 

Kombinera din direktreklam med marknadsföring online

Då det idag råder ett enormt fokus på marknadsföring på nätet har många företag valt att ignorera traditionella marknadsföringsmetoder. Det är dock uppenbart att räckvidden blir större ju fler plattformar och marknadsföringskanaler som används. Genom att kombinera DR med digital marknadsföring kan du förvänta dig att såväl dina webbkunniga kunder som de kunder som är mer bekväma med traditionella medier besöker företagets hemsida. När du skickar ut din direktreklam kan du med fördel inkludera en QR-kod eller en unik URL för att leda kunder till en personlig målsida på internet. De kunder som genereras via DR tenderar ha större sannolikhet att besöka din webbplats. En person som söker upp en webbplats efter att ha fått en direkt försändelse är nämligen mer motiverad och mer intresserad av att veta mer om ditt företag och dess produkter eller tjänster.

 

Tips för en effektiv direktreklam kampanj

• Ta reda på vem din målgrupp är innan du ens överväger att inleda en kampanj. Det är resursslöseri att blint skicka ut direktreklam till en publik som inte är intresserade av vad du har att erbjuda.

• Se till att du inkluderar en anpassad eller personlig URL/hemsideadress för att leda trafiken till din webbplats.

• Inkludera detaljer kring företagets sociala medier.

• Adressera alltid kunden med namn, kom ihåg att personifiering är nyckeln.

• Använd iögonfallande layout, grafik och färg. Skapa en kampanj som fångar uppmärksamhet och se därför till att din försändelse inte ser alltför byråkratisk och tråkig ut.

Vill du veta mer?