Att producera en bok

Att producera böcker på ett samtida, ekonomiskt och miljövänligt sätt har aldrig varit enklare. Vi på Holmbergs har tillsammans med våra kunder och samarbetspartners utvecklat system och flöden för att kunna möta nutidens krav på uppdaterat och ständigt aktuellt innehåll.

Böcker

I detta blogginlägg berättar vi om olika parametrar, möjligheter och val vid bokproduktion.

 

Mjukband

Den vanligaste förekommande boken är mjukbandsboken. Denna har ett mjukt kartongomslag som kan lamineras med antingen matt- eller blanklaminat. Beroende på bokens innehåll väljs det papper som bäst matchar den färdiga produktens ändamål och känsla. Obestruket papper kan som exempel passa bäst i en bok där texten ligger i fokus medans bestruket papper lämpar sig bättre för bilder.

 

Hårdband

Hårdbandsboken har, som namnet antyder, ett hårt omslag i papp som kläs med ett tryckt pappersomslag. Pappomslaget viks runt kanten på pärmen och limmas för att skapa pärmen. Monteringen av ett bokblock i pärmen sker med för- och eftersättsblad. Dessa blad kan man med fördel trycka på, för att skapa en snygg inramning av boken. För- och eftersättsbladen behöver inte vara av samma papperskvalitet som resten av boken.
En hårdbandsbok ger ett exklusivt intryck och kan produceras i såväl stora som små upplagor, faktiskt ända ner till ett exemplar.

 

Storlek

Det finns egentligen inga givna mått för storleken på en bok men det finns ett antal standardiserade format.

110*178          liten pocket

135*210          stor pocker

148*210          A5

150*228          romanformat

165*242          S5 (rapporter)

170*240          G5 (avhandingar)

210*297          A4 (rapporter och kataloger)

 

Att tänka på:

  • Använd CMYK när du anger färg på dina bilder. Att ange färger i RGB, dekorfärger etc. äventyrar nämligen tryckresultatet.
  • Är textåtergivningen viktigast i din bok bör du inte använda ett helvitt papper eftersom den stora konstrasten mellan svärtan i bokstäverna och det vita pappret minskar läsbarheten.
  • Om boken är under 50 sidor rekommenderar vi att du inte lägger någon text på bokens rygg eftersom ryggen blir så smal.
  • Är bilderna viktigast i din bok kan du med fördel använda ett bestruket papper eftersom ytan uppfattas jämnare. Detta är naturligtvis en smaksak.
  • Kontrolläs din text många gånger. Stavfel eller extra mellanslag är lätta att missa. Använd gärna ett textbearbetningsprogram och be någon annan att korrekturläsa för att vara på den säkra sidan.
  • För bäst läsbarhet i en textbaserad bok rekommenderar vi att använda seriffer på din brödtext. De små klackarna på bokstäverna hjälper ögat att följa en rad.
  • Layoutprogrammet InDesign är ett lämpligt program för layoutarbete som exporterar tryckfärdiga original i .pdf format.

 

Vill du veta mer?

Telefon: 040 660 66 00

Adress: Långhusgatan 7,

215 86 Malmö