Att leva som man lär

Eftersom Holmbergs är Print-partner till årets upplaga av the Conference träffade vi Anja Bohlin och Cecilia Frankel i ett nyöppnat Gängtappen, Kockums gamla lokaler på Stora Varvsgatan i Malmö, för att prata hållbarhet.

the conference

Inredningsdetaljerna går i modernt rosa på de två första våningarna i den Wihlborgsägda fastigheten som numera drivs av Media Evolution, ett branschöverskridande community som arbetar för att främja tillväxt för de digitala och kreativa industrierna i södra Sverige. Vi ska prata en stund om hållbarhet med Anja och Cecilia som på initiativ av Media Evolution arbetar med The Conference. Hur lever man egentligen som man lär i en trendkänslig bransch med en målgrupp av vana kritiker?

 

– Hållbarhetstänket finns med i allt vi gör, i alla beslut vi tar. Vi har en liten ifrågasättande person som hoppar här på, säger Anja och pekar målande på sin vänstra axel. Den säger ”vänta nu här, är detta hållbart på riktigt eller är det bara för show”.  
Eftersom det finns många sätt att belysa en fråga på finns det också många vägar att gå vad gäller hållbarhet, menar Anja. Därför är det extra viktigt att hela tiden ifrågasätta och få olika perspektiv på saker och ting. Först då har man underlag att fatta så bra och genuina beslut i varje enskild situation som möjligt. Hållbarhet är en komplex fråga och det är inte alltid så lätt att agera föredömligt. Men det är ett privilegium och ett ansvar att åtminstone försöka.
– Under The Conference sätter vi folk på scen för att prata om saker så som cirkulär ekonomi, då blir det extra noga att vi sköter den biten själv, förklarar Cecilia som menar att den trendiga konferensen har ögonen på sig genom sina engagerade deltagare.
– Det innehåll som presenteras och som framhålls som viktigt under The Conference styr i stor utsträckning också hållbarhetsarbetet under konferensen. Men ingen är fullärd. Vi spenderar otroligt mycket tid på att vända och vrida på stort och smått för att komma fram till vårt förhållningssätt i varje fråga, beskriver Cecilia och berättar om ett exempel med kaffekoppar.

 

the cofee

Som på alla konferenser är åtgången av kaffe stor. Därför ville Anja, Cecilia och resten av The Conference -gänget hitta den bästa lösningen för hållbara kaffekoppar. De funderade på om alla deltagarna skulle ta med sig en egen kopp och logistiken kring det. Efter att ha undersökt alternativet närmare insåg man att det inte gick att rengöra kopparna mellan användningarna och att energin för vattenåtgången riskerade att bli högre än energin som krävs för att tillverka engångskoppar. Så hörde de talas om komposterbara koppar, ett vid första anblicken lysande alternativ.

 

Tack vare det ständiga ifrågasättandet och med hjälp av expertutlåtande från ett av medlemsföretagen på Media Evolution visade det sig att det komposterbara alternativet inte alls vara någon hållbar lösning i det här fallet.
– Tack vare vårt enorma nätverk har vi förmånen att ta hjälp av någon som faktiskt kan och vet detaljerna kring situationer som denna. Vi är inga experter men har i och med medlemsnätverket förmånen att ha folk omkring oss som är just experter, säger Anja.
För att bryta ner komposterbara kaffekoppar krävs industriell kompostering, en procedur som inte finns tillgänglig hos Malmös avfallshanteringssystem. Resultatet hade förmodligen varit att kopparna istället hamnat i brännbart avfall. Med denna kunskap tog de därför beslutet att anpassa sitt materialval till det avfallssystem som råder lokalt, i ett försök att agera så hållbart som möjligt utifrån de förutsättningar som finns. Ett bra exempel på att den lösning som låter grönast och bäst inte alltid behöver vara det.

– Vi vill inte göra gröna val bara för att se bra ut, beskriver Cecilia. Det är både superjobbigt och väldigt tacksamt att ha en krävande publik. Det utvecklar oss. Om man tar sig tiden att bli irriterad på om det t.ex. är fel typ av frukt på konferensen så tyder det på engagemang, vilket är positivt.
Hon berättar om en incident gällande maten på konferensen. Anja och Cecilia tror att de tänkt på allt, från vegetarisk mat till hållbara matlådor. De har pratat med sina leverantörer om vikten av hållbarhet men när frukten kommer fram serveras det bananer. I publiken sitter en person som gjort en dokumentärfilm om bananindustrins miljöpåverkan. Missen uppdagas snabbt och friktion blev ett faktum.
– En jobbig situation men det är tack vare sådana incidenter som vi fortsätter vara på tå och fortsätter ifrågasätta, menar Anja som lärt sig att friktion är en positiv sak. Genom att omvandla missnöje till kraft blir man helt enkelt bara bättre.
– Vår största utmaning just nu handlar om vår internationella grund. Vi är en internationell konferens med internationaliseringsmål och vi vill att människor från hela världen ska komma hit för att hitta samarbeten och bygga broar. Det betyder ofta att man flyger hit och det är också något vi måste ta ansvar över, inte minst vad gäller de talare vi bokar, säger Cecilia. – The Conference skjutsar inte runt folk i taxi. Vi har ordnat cyklar som talarna får använda för att transportera sig i staden, lägger Anja till.

Som ett led i ett fortsatt hållbarhetsarbete har The Conference börjat undersöka möjligheten att hålla föredrag digitalt samt att boka mer lokala föredragshållare. I år är bland andra talaren Kris de Decker, journalist och miljökämpe, bokad. Han har inte flugit på 12 år och kommer därför åka tåg från Barcelona i cirka ett dygn. Anja och Cecilia berättar entusiastiskt om Kris hemsida som drivs helt på solenergi från hans eget hem.
– Väldigt inspirerande. Sådana saker får oss att börja tänka i nya banor. Det enda som är konstant är ju förändring och vi ser det ständiga hållbarhetsfokuset som en möjlighet att just förändra, avslutar Cecilia och Anja. Den lilla ifrågasättande personen sitter alltså fortsatt stadigt på deras axlar inför årets upplaga av The Conference.

 

Du har precis läst en artikel ur vår kundtidning Newsroom. Fyll i nedan formulär så sänder vi dig hela tidningen med läsvärda artiklar ur våra kunders och samarbetspartners vardag: